Paprasčiausias sprendimas - nevažiuoji, leisk pravažiuoti kitam Friday 5 December 2008

Prieš keletą dienų porą kartų vienoje sankryžoje sukėliau kamštį. Šiame pavyzdyje matyti, kaip minimaliausiomis priemonėmis galima nors kiek palengvinti eismą.
Jau prasidėjus vakarinėms grūstims nuo Kalvarijų tilto įsukau į Žvejų g. (mėlyna linija) ir norėjau įsukti į Architektų sąjungos kiemą (raudona linija). Pasukti neįmanoma, nes priešpriešinėje juostoje susispaudę automobiliai laukė žalio šviesoforo. Tad ir aš įjungęs kairį posūkį laukiau, kol jiems užsidegs žalia. Už manęs išsirikiavo bent trys automobiliai Žvejų gatvėje ir laukiančiųjų eilė (bent dar 5, o jos turėjo jau laukti kito žalio signalo) nusitęsė link tilto. 8 mašinos negalėjo važiuoti dėl to, kad aš negalėjau įsukti.
Sprendimas - ties įvažiavimu į Architektų kiemą pažymėti nesustojimo zoną (pažymėta baltai), kad liktų tarpas. O vietoj trijų - aštuoni automobiliai būtų pravažiavę sankryžą.

Toks sprendimas tinka visur, kur tik netoli didesnės sankryžos dar yra ir įvažiavimas į kiemą, parkingą, degalinę ar pan. Pavyzdžiai:
• Posūkis į Uno-X degalinę prie Žirmūnų-Minties g. sankryžos
• Posūkis į stovėjimo aikštelę ar kiemus Šeimyniškių g. dalyje link Žirmūnų žiedo.

Toks pat sprendimas gelbėtų ir norint išsukti iš kokio kiemo kairėn (ar netgi desinėn) pusėn, tačiau neįmanoma išsukti, nes ton pusėn išsirikiavęs automobilių kamštis.

• Išvažiavimas iš VCUP kiemo į Upės gatvę kairėn
• Išvažiavimas iš Maxima X kiemo į Minties g. kairėn.
• Išvažiavimas (ir įvažiavimas) iš abiejų Slucko g. pusių į Šeimyniškių g.

Daugiau pavyzdžių?

Tokios "įvažiavimo-išvažiavimo zonos" gal netgi kiek auklėtų vairuotojus: tai verčia būti mandagesniais.

0 comments: