Dūstantis Vilnius Thursday 4 December 2008

Šio blogo tikslas - padėti Vilniui vaduotis iš transporto grūsčių mažiausiais kaštais.
Esu vilnietis, bet jau trejetą metų gyvenu ne Lietuvoje. Maždaug keturiskart per metus atvažiuoju į Vilnių ir vis baisiuosi transporto grūstimis.
Negaliu labai peikti, vietomis šiek tiek pagerėjo: baigtas Pietinis aplinkkelis, pradedama diegti šviesoforų sistema (žinau, skaičiau, daug kas ją peikia (daugiau dėl kainos), kiti nepajuto poveikio, o vienas mano draugas sistemą išgyrė - sakė dabar iš darbo namo grįžta triskart greičiau, nors reikia važiuoti nuo Naujamiesčio iki Žirmūnų). Bet ir aplinkkelis, ir šviesoforai kainuoja neįsivazduojamus pinigus.
Gyvenu Liuksemburge ir jau trejus metus nenustoju žavėtis vietine eismo sistema ir kiekvienu išnaudotu asfalto centimetru. Apie tai papasakosiu vėlesniuose straipsniuose su pavyzdžiais.
Atvažiavęs į Vilnių neretai pastebiu, kad vienoje ar kitoje sankryžoje tereikėtų eismo juostų linijas pakoreguoti ir padėtis jau pagerėtų, pvz., pravažiuotų bet vienu ar dviem automobiliais daugiau per žalią šviesoforo signalą.
Kitas dalykas - viešasis transportas. Kuo labiau jį paspartintume ir padarytume patogesnį, tuo daugiau žmonių norėtų juo naudotis. Galbūt irgi ne taip pastebimai, bet sekundė prie sekundės, automobilis prie automobilio ir žiū, per rytinio ar vakarinio piko pusvalandį susitaupytų kokios 10 minučių. Argi kam nepatiktų?

0 comments: