Minties-Žalgirio mazgas Friday 12 December 2008

Tai viena iš skausmingų vietų Vilniuje. Kažkada tai buvo rami oazė, bet pastačius Šilo tiltą padėtis labai pasikeitė. Pats gyvenau Minties g. Įrengus šviesoforus padėtis pagerėjo. Bet, manau, dar galima tobulinti. Rašydamas tai remiuosi Liuksemburgo pavyzdžiais, kur beveik visose sankryžose juostų yra maksimaliai daug, visi važiuoja labai lėtai ir atsargiai, bet VAŽIUOJA :)

Taigi, turim:

From Vilniaus kamščiai


Skausmingiausia čia rytais iš Minties patekti į Žalgirio ar Rinktinės, o vakarais - iš Žalgirio į Apkasų (ir Minties).
Pradėsiu nuo vakaro. Šiuo metu iš Žalgirio veda trys juostos - į kairę, tiesiai ir į dešinę. Tiesiai ir į dešinę srautas labai mažas, o didžiausia mašinų eilė laukia važiuoti į kairę - vieni paskui suka į Minties, o kiti važiuoja tiesiai. Žalgirio žiotyse yra pakankamai vietos ir ketvirtai juostai: dviem juostoms į kairę, vienai iš jų - link Minties. Maždaug taip:

From Vilniaus kamščiai


Rytais yra labai sunku iš Minties gatvės patekti į Žalgirio ar Rinktinės. Kol nebuvo šviesoforų, ten buvo visiška tragedija (pats važinėjau). Ir vėl; Minties gatvė yra pakankamai plati keturioms juostoms: 3-ims iš jos ir 1-ai į ją.

From Vilniaus kamščiai


Pridėję dar tuos, kurie nori pasukti į Minties, važiuodami iš kito Apkasų galo, gautume maždaug tokį vaizdą:

From Vilniaus kamščiai


Toliau - kaip išvažiuoti iš Apkasų. Siūlau vieną juostą į dešinę, o kitą - tiesiai ir į kairę. Apkasų gatvėje dar reikėtų pridėti nesustojimo zonas, kad būtų galima lengviau išsukti iš Minties (pažymėta geltonai). O kad būtų mažiau painiavos tarp baltų linijų, siūlyčiau įrengti "saleles", kuriose jokio eismo nėra (pradžioje gal dažytas, bet labiau drausmintų neaukštais borteliais):

From Vilniaus kamščiai


Iš Tuskulėnų pusės kamščių beveik nebūna. Ten yra 3 juostos: dešinėn, tiesiai ir kairėn. Dar pridėkime papildomą punktyrinę liniją tiems kas pasukę kairėn, nebesuks į Minties, o važiuos tiesiai. Del aiškumo ir drausmės dar galima sukurti porą "salelių":

From Vilniaus kamščiai


Iš Rinktinės irgi nebūna labai didelių kamščių. Jau net ir nebebraižiau. Šią kryptį galima pritaikyti pagal kitas. Galbūt net reikėtų drausti posūkį į kairę (galima važiuoti tiesiai ir Apkasų gatve išvažiuoti į Kalvarijų.

0 comments: